sunnuntai 21. syyskuuta 2014

SM Lohen Perhokalastus 2014 tulokset

Joonas sijoittui hopealle. Muutama lohisentti jäi uupumaan kullasta.
Parhaat onnittelut kaikille!
- Kimmo
Lähde: Kotkan perhokalastajat

torstai 11. syyskuuta 2014

Video Corner NARU ampumapäät

Kopterikameralla kuvattua heittovideota tiedossa lähitulevaisuudessa. Ohessa pieni makupala tulevasta, videolla heitetään NARU DHSH ampumapäillä.


tiistai 9. syyskuuta 2014

NARU DHSH siimat ovat saapuneet

Saimme vihdoin myös kahden käden DHSH NARUt valmistajalta. Tehdyt pienet muutokset proton kartioon olivat onnistuneet erittäin hyvin. Siima toimi juuri niin kuin toivoinkin. Vaikka itse sanonkin, niin kyllä ovat huikeita NARUja.



Kahden käden ampumapäässä on mallista riippuen 0.5-1 metrin takakartio, mikä lisää painoa 3-5 grammaa. Leikkaamalla siiman ilmoitettuun mittaan 12,5-metriä, tulee painoksi ilmoitettu 46grammaa +-1grammaa.

Takakartion etu on, että se rauhoittaa siiman lentoa. Lyhyt ja jyrkkä takakartio ei tee siimasta raskaan tuntuista. Takakartion ansiosta tarvitse käyttää yhtä paljoa juoksusiimaa ulkona ”overhangina”.

Moni on tottunut käyttämään 40+ grammaista siimaa luokissa 9-11. NARUjen painoa ei kannata pelästyä, sillä DHSH on kevyempi käyttää kuin moni huomattavasti kevyempi siima. Optimaalisen massajakautuman ansiosta vavan saa ladattua vaivattomasti. NARUT ovat siis valmiiksi käytettäviä siimoja ilman lyhentämistäkin.

DHSH NARUjen kartiot ovat erittäin voimakkaita, ja niiden kärki on suhteellisen kevyt verrattuna rungon painoon, minkä ansiosta NARUlla heittää helposti isojakin perhoja.

Ankkuriin asettamisessa ja nostossa NARUn ergonomia on parhaimmillaan. Siima lentää ja oikoo, vaikka ankkuri tai etuheitto ei osuisikaan nappiin. Aloittelevakin perhostaja pääsee NARUilla vaivattomasti riittäville kalastusmitoille.

Peruke kannattaa säätää huolella. Jos kalastat syvälle kahlaten lyhempikin peruke riittää, ja toisin päin.

Suosittelen polyleaderia, jolloin NARUn. voimakas kartio kääntää kärjen entistäkin helpommin  . Esimerkiski NARU DHSH S1 / S3 höystettynä extra fast sink polyleaderilla, on varsinainen ”monttusiima”. joka pysyy silti hyvin hyppysissä ja on helppo kontrolloida.

Kimurantteihin jokeri-olosuhteisiin ja nirsoille kaloille voit lisätä 3-upon perään intterin leijuttamaan perhoa samalla, kun uppoava keskiosa jarruttaa narun menoa.



NARUN pinnoite

Pinnoitteella on suuri merkitys siiman toiminnalle. Kaksi identtisellä kartiolla olevaa siimaa voivat toimia täysin erilailla riippuen pinnoitteesta. Pinnoite vaikuttaa merkittävästi loopin muodostumiseen sekä ankkurin tekemiseen.

Kaikki NARU siimat on tehty erikoisseoksella. Eron voi tuntea, jos ottaa NARUn ja toisen valmistajan siiman ja tunnustelee pinnoitetta.

NARUjen värit ovat mahdollisimman neutraaleita, jolloin ei tarvitse epäillä, että räikeä väri säikyttäisi kaloja. Tästä asiasta voidaan olla monta mieltä. Olemme ottaneet tämänkin asian parhaimman mukaan, ja sen vuoksi NARUjen värimaailma on konstailematon ja luonnonmukainen.

Siimoja kannattaa huoltaa käyttömäärän suhteessa. Pesu haaleassa saippua vedessä, ja sen jälkeen käsittely silikonipohjaisella siimanhoitoaineella. PVC itsessään on kestävin materiaali pinnoitteena. Siimat kannattaa huoltaa vähintään kerran kaudessa.

Loppuun vielä muutama sana kartioista.

Painojakauma on kaiken a ja o ja sillä määritellään siiman ominaisuudet. Pituudella taas määritellään kuinka pitkän vedon tai kiihdytyksen siima vaatii saadakseen ilmaa alleen ja noustakseen veden pinnasta.

Painojakauman ja pituuden suhde taas on suoraan verrannollinen siihen kuinka siima kulkee tai aukeaa ilmassa, kuinka helppoa on saada siima ankkuriin jne. Tämä vaikuttaa myös siihen, kuinka pitkälle siima lentää. Käytännössä mitä kauemmin siima aukeaa niin, sitä pidemmälle sillä on mahdollista heittää. Pinnoitteella on merkitystä.

Pitkät siimat vaativat pitkän vedon ja kiihdytyksen, ja lyhyet siimat päin vastoin. Myös kokonaismassa on tärkeässä roolissa.

Kireitä Naruja,
Jones

NARU jatkaa siitä, mihin moni muu siima lopettaa



tiistai 2. syyskuuta 2014

Vaarallisilla vesillä

Kauden lopetus keikka tänä vuonna tehtiin Pohjois-Norjan vesille. Sain mahdollisuuden tutustua paikkaan, joka oli aina kiehtonut.Vaikka ennalta oli tiedossa, että kausi oli ollut historiallisen heikko kalan nousun suhteen, olin erittäin innoissani reissusta, ja päätös mukaan lähdöstä oli helppo.

                                                           Kuva: Miki Äikäs
       
Ensimmäinen aamu valkeni sumuisena.. Pientä sadetta oli ilmassa ja usvapilvet rajasivat vuoren rinteitä.

Kalastus alkoi klo: 12.00. Päätettiin aloittaa joen toiselta puolelta, minne piti mennä jollalla. Odoteltiin rannassa Mikin kanssa Ernoa. Kello löi tasan, eikä kaveria vielä näkynyt.
Pientä poltetta kalastuksen aloittamiseen oli ilmassa pitkän odotuksen jälkeen.

Heitä nyt Miki huikkas. Ei mulla oo vielä kamat kassassa! No heitä noilla mun vehkeillä, tuli bumerangina taikaisin.  Pakkohan se oli testata.

Aloitin kalastamaan herkullisen näköistä kosken loppuliukua. Heitä vielä vähän pidemmälle, Miki antoi vinkkiä. Tein työtä käskettäessä ja laitoin pitkähkön siivun niin että koko ampumapää oli virrassa. Siimassa tuntui mukava imu.

Miki kommentoi, että nyt ollaan muuten vaarallisilla vesillä. Siiman aloitteassa vauhdikkaan oikenemisen hämärä nypytys välittyi kätösiin. Huusin ”mitä v**tua” oi oi siä on! Apinasiipisen vimuun ärsyyntynyt 100cm narttu vei siimaa vauhdilla alavirtaan ja reissu oli saanut aika uskomattoman startin.



Kuvat: Erno Mäkinen

Kaikki tapahtumat saatiin yksinkertaisilla perhoilla, vimu ja pumu roikkuivat useimmiten siiman päässä. Alla Silverdreamin kalastavia perhoja.








Koken niskalla näyttäytyi aika ajoin kaloja, ja yritinkin kiusata niitä pinnasta pomberilla ja hitsilla, joista jälkimmäiseen sainkin yhden kalan kiinnostumaan. Kala tarttunut, mutta jännittävää hommaa tuo oli.

Tähän kaikkeen erittäin toimiva kompo oli, BVK #7 + SHA #7 NARU. Suurimmaksi osaksi tuli kalastettua Deer Creek 13´6 #8/9 ja 14 #9/10 + BVK SLA kela. Mukava ja kevyt setti.





Mikin 98 lihava narttu nakersi custom upposiimalla uitettuun vimuun.




Kaikein kaikkiaan vajaa viikon reissu erittäin mukavissa puitteissa Syötiin ja juotiin hyvin ja hauskaa oli. Kiitokset jätkille seurasta. Sving sväng, raivospey ja äöh,

Jones kiittää ja kumartaa jälleen. Alla on vielä kuvia reissulta.





Kuva: Erno Mäkinen



Kuva: Erno Mäkinen